София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Бойко Пенков: Искаме бързо възмездие за посегналите на лекари

Според заместник-министъра на здравеопазването агресията срещу медици е недопустима

4 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

“Искаме бързо възмезздие за хората, които са посегнали на медици.”, заяви пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, коментирайки случаят с нападението над лекари в столичната окръжна болница “Света Анна”. Пенков беше категоричен, че агресията срещу медици е безобразие.
 
“Вие представяте ли си, колежката е 40 кг. с мокра престилка, отива да спасява човек, през това време някакъв се нахвърля и започва да й слага белезници, да я души и да я блъска. Това е ненормална история. Затова имаме и договор с главната прокуратура веднага да ги уведомяваме, да имаме бързи производства срещу такива лица. Това просто трябва да се пресече. Тя отива да спасява на съседното легло човек“, обясни още заместник-министърът.
 
Пенков допълни, че няма как до всеки лекар да се постави охранител, но важното било да се разчита поне на бързи производства по тези случаи, за да се постигне справедливост за потърпевшите във възможно най-кратки срокове.