София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов: България е водеща в борбата срещу миграцията

Премиерът е запознал лидерите от ЕС с миграционната ни политика

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Премиерът Бойко Борисов запозна европейските лидери с миграционната политика на България и дори ги е поканил да дойдат у нас, за да се запознаят отблизо с предприетите мерки срещу нелегалните мигранти. Това каза той пред журналисти в Брюксел, където участва в среща на върха на Евросъюза.

По думите му европейските държави се делят на три групи по въпросите за миграцията – такива, които категорично не искат мигранти, такива, които биха взели, ако се реши въпросът с външната граница и такива, които буквално за залети от мигранти и искат вторично преразпределение.

„Всяка държава трябва да инвестира в опазване на своите граници. Много е важно да има споразумение с трети държави, както и да се подпомогне на всяка държава, която поиска помощ по отношение на мигрантската криза. В момента основният поток от хора, които заливат Европа, минават през Гърция. България се справя добре с този проблем и всички го признават“, каза Борисов.

Той дори отбеляза, че сме водещи не само в информационно отношение, но и в практически действия по отношение на борбата срещу миграцията.

Премиерът отбеляза, че българското председателство към този момент от всички се сочи за едно от най-добрите, което е провеждано.

По разговорите за Брекзит, Борисов коментира, че до 28 февруари, когато е крайният срок за приключване не преговорите между Лондон и ЕС, ще се правят много предложения и ще се обсъждат различни варианти за сделката.

Бойко Борисов подчерта, че излизането на Лондон от Евросъюза без сделка ще бъде много трудно за всички, включително и за българските граждани, които живеят в Обединеното кралство, затова такъв вариант би бил неприемлив.

Премиерът запозна журналистите и с темата за климата, която по думите му има пряко отношение към енергийната ефективност.