София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БСП: Има заплаха за националната ни сигурност

Подават сигнал до Цацаров за намеса на Турция в нашата политика

пропускане
5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Има заплаха за националната сигурност на България, която е породена от намесата на Турция във вътрешната политика на страната ни, намеса, демонстрирана ясно в изказването на външния министър на южната ни съседка Мевлют Чавушоглу. Това заяви на извънреден брифинг председателят на Българската социалистическа партия Корнелия Нинова.
 
"Турция беше принудена да се намеси и се наложи България да внесе промени. Външният министър посочва: "Главното мюфтийство има някои задължения,като в замяна на тях искаха да продадат собствените му имоти." В опит да се намери решение, той отново се е свързал със София.", обясни Нинова.
 
Всичко казано от Чавушоглу и реакцията от родните управляващи, според Нинова е основание Главният прокурор Сотир Цацаров да се сезира. Освен това Нинова настоява и за реакция най-високо политическо ниво.
 
"Бойко Борисов да дава отговори. Кой, кога и  по какъв начин е въздействал върху правителството и защо той се е съгласил. Обръщаме се към Обединените патриоти да напуснат веднага правителството. В противен случай, участвайки с министри в този кабинет, това ще означава, че те одобряват тази политика.Обръщаме се към президента Радев да наложи вето на този закон и да свика Консултативен съвет по национална сигурност."
 
Припомняме, че във връзка с въпросното изказване на Чавушоглу, Екатерина Захариева вчера привика незабавно посланика на Турция в България в кабинета си. В своя  писмена позиция Захариева заяви, че подобни думи са недопустими и такава намеса в нашата политика нямало.
 
Скандалът  по темата започна още на 6 март, когато от  БСП алармираха за договорка между ГЕРБ и ДПС във връзка с промените в Закона за вероизповеданията, с които първоначално се опрощаваха всички дългове на Главното мюфтийство. 
 
След обществен скандал, опрощаването беше заменено с разсрочване на  за 10 години. Финансирането на  вероизповеданията у нас от чужди държави обаче се запази в гласуваните от депутатите вчера промени, което според левицата крие огромен риск.