София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БСП се връща в Парламента

Решиха депутатите на Левицата след 6-часов пленум

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

БСП за България отново се връща в Парламента. Това решиха депутатите от Левицата по време на пленум, който продължи повече от 6 часа. 

На извънредната среща, провокирана от незадоволителния вот на изборите за Европарламент, се взеха още две ключови решения. Председателката на партията подаде оставка, която беше очаквано последвана и от напускането на поста от страна на Георги Свиленски - шеф на предизборния щаб на БСП. 

Припомняме, че на 26 май се състояха избори, на които ГЕРБ взе преднина пред БСП с 5 процента (по неофициални данни). Загубата предизвика сътресения в строя на Левицата. 

На 15 юни отново ще бъде свикан пленум, където окончателно да бъде приета оставката на Нинова и да бъде избран временно-изпълняващ длъжността председател на партията. Тогава ще се реши и по какви критерии ще бъде избран новия лидер на БСП.