Гледай
на живо

България е енергийно най-бедната страна в ЕС

Около 40% от населението ни остава на студено

България е енергийно най-бедната страна в ЕС Около 40% от българите ще прекарат предстоящата зима на студено, сочат данните от изследване по въпр... thumbnail text
Около 40% от българите ще прекарат предстоящата зима на студено, сочат данните от изследване по въпроса на неправителствената организация "ЕнЕфект". Това е най-високият процент в Европейския съюз, в който около 11% от населението е засегнато от енергийната бедност.
 
Според "ЕнЕфект" решението, което може да доведе до устойчиви дългосрочни ефекти, е енергийно ефективното обновяване и поддръжка на жилищните сгради. Това ще позволи директно да се намалят разходите за енергия и нуждата от енергийни помощи, както и да се ограничи замърсяването на въздуха, обясняват от организацията.
 
Към момента, месечната целева помощ за отопление за зимния сезон е 93,18 лева. До края на септември подалите документи за повече топло вкъщи са 258 212, одобрените са 196 980, а тези, на които е отказана помощ са 30 279. Най-много от нуждаещите се са поискали да им се помогне за твърдо гориво, а най-малко - за топлоенергия и природен газ, показа още статистиката.