Гледай
на живо

България и Русия подписаха документи за сътрудничество

Двамата премиери дадоха обща пресконференция

България и Русия подписаха документи за сътрудничество България и Русия подписаха редица документи за сътрудничество след срещите на делегациите и премиери... thumbnail text

България и Русия подписаха редица документи за сътрудничество след срещите на делегациите и премиерите на двете страни в Министерския съвет в София.

Бойко Борисов и Дмитрий Медведев обсъдиха енергийното сътрудничество. След срещата на четири очи с премиера Бойко Борисов руският премиер заяви пред журналисти, че "Турски поток” ще мине през България само след гаранции от ЕК.

За АЕЦ „Белене” той каза, че са готови да разглеждат участието им в атомната централа. Медведев коментира, че „Росатом” има голям опит в подобни проекти на територията на Европейския съюз.

Премиерът Борисов посочи, че капацитетът на нереализирания газопровод "Южен поток" е бил планиран да транзитира около 60 млрд. куб. метра газ годишно, докато продължението на "Турски поток" през България е планирано за около 16 млрд. куб. метра.

Той допълни, че темата "Туризъм" ще обсъди с руския си колега при предстоящия им разговор във вторник. Двамата вече са разисквали пускането на ферибот Бургас-Новоросийск и развитие на полицейското сътрудничество във връзка с голямата численост на руски туристи у нас.

Ще бъде засилено и взаимодействието между правоохранителните органи на България и Русия и ще се осъществява максимален обмен на информация при необходимост.