София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България отказа виза на руското военно аташе

След отзоваването на руския дипломат

4 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

България отказа да издаде виза на военното аташе на руското посолство в София. Това се съобщава от РИА Новости.

Известно е, че руският дипломат е в Москва, където вече е запознат със ситуацията. Решението за отказ за влизане е взето по препоръка на неназована агенция, с която е договорено.

На 28 октомври България поиска Русия да изтегли един от своите дипломати. Прокуратурата започна наказателно дело срещу руснака и го обвини в шпионаж. Тогава руското посолство в България обяви на страницата си във Фейсбук, че е получило протестна бележка от българското външно министерство за признаване на служителя на руското посолство като персона нон грата, след което той се прибра вкъщи.

Българският отдел съобщава също, че "първи секретар на тази институция" е участвал в шпионаж в руското посолство. За служителя се твърди, че е провеждал срещи с граждани на България и служители на определени организации, които имат достъп до класифицирана информация от България, Европейския съюз и НАТО, по темата за възстановяване на разходите . Отбелязва се, че спорните пари са били предназначени както за прием в резиденции на посолството, така и за транспортни разходи.