Гледай
на живо

Българите дават по 400 лв. на месец за алкохол

Близо 1 милион души консумират спиртни напитки почти всеки ден

Българите дават по 400 лв. на месец за алкохол Българските домакинства са харчили средно по 400 лева за алкохол (без разходите в ресторанти и хотел... thumbnail text

Българските домакинства са харчили средно по 400 лева за алкохол (без разходите в ресторанти и хотели) на месец през 2017 г. Това показват данни на Евростат.

Около 1,7% от общите разходи на хората у нас са изразходвани за алкохол. При около 3 млн. домакинства в страната 1,2 млрд. лева са похарчени за спиртни напитки.

Близо 15% от българите са консумирали алкохол почти всеки ден или няколко пъти седмично (приблизително 1 млн. души), а веднъж месечно са консумирали алкохол 30% (приблизително 2,1 млн. души). Всеки трети българин или около 30% съобщава, че не е консумирал алкохол в рамките на една година.

Делът на мъжете, които са консумирали алкохол редовно или понякога, е бил почти 4 пъти по-висок от този на жените. Най-много алкохол са консумирали мъжете във възрастовата група 45-64 години, а при жените - 20-45 години.
Всеки втори мъж е предпочитал да консумира концентрат, а всяка втора жена - вино.

Най-много средства за алкохол са отделили жителите на Естония, Латвия и Литва, а най-малко - в Испания, Италия и Гърция.