Гледай
на живо

Българите са на дъното по жизнен стандарт в ЕС

Това сочи проучване на експерти от БАН

Българите са на дъното по жизнен стандарт в ЕС Изследване на икономистите от БАН нареди България е на дъното на класацията по жизнен стандарт в Евр... thumbnail text

Изследване на икономистите от БАН нареди България е на дъното на класацията по жизнен стандарт в Европейския съюз.  Авторите са проучвали и териториалните различия, според които водещ е Югозападният район, а сред губещите е и Южен централен.

За последните седем години оценките за България спрямо останалите страни-членки на Европейския съюз са от 4 до 6 пъти по-ниски.

Според данните в изследването средният коефициент на жизнен стандарт в общността за 2010-та година е бил около 50 процента, докато в България е едва 10 процента.

Лихтенщайн се нарежда на първо място по стандарт в Европа, а на опашката, но преди нас, са Литва, Латвия и Румъния.

Учените отбелязват, че подредбата за 2017-та година е същата. Средният коефициент за Европейския съюз е 45 на сто, а за България 7 на сто.

Според експертите на БАН подреждането по райони у нас отбелязва значителни промени за изминалите 7 години. Югозападният остава водещ през целия период. Значителни подобрения настъпват в Северния централен и в Северозападния район, докато сред губещите се отличава Южния централен. Областите с подобрен жизнен стандарт са Габрово, Плевен, Силистра и Разград. Сред тези със значително снижаване на оценките са Сливен, Кърджали, Смолян и Варна.