София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Българският лекарски съюз внесе жалба във Върховния административен съд

Съсловната организация излага своите аргументи за незаконосъобразност

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Българският лекарски съюз внесе жалба във Върховния административен съд, с която иска отмяната и спирането на действието на „служебния” Национален рамков договор, съобщиха от БЛС.

НРД беше приет под формата на Решение от Надзорния съвет на НЗОК на 29 март. Съсловната организация излага своите аргументи за незаконосъобразност, цитирайки поредица от членове и глави от документа. Приложени са поредица от аргументи в подкрепа на тезата, че Надзорният съвет на касата е излязъл от законовата рамка, която му дава право да приеме отделни текстове, само в случаи, че през последната година има приети и влезли в сила нормативни актове, свързани с рамковия договор.

Искането на БЛС е не само за отмяна на въпросното Решение, но и за спиране на неговото действие, поради това, че действието на подзаконовия административен акт би могло да причини значителни и трудно поправими вреди за изпълнителите на медицинска помощ и на още по-силно основание за здравноосигурените лица, както и с оглед предотвратяване на осъществяването на незаконосъобразни действия, разпоредени със същия. Тя е депозирана в съда още на 13 април тази година.