София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Цачева: Истанбулската конвенция не въвежда трети пол

Конвенцията не е изтеглена от парламента

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

„Категорично няма решение от Министерски съвет за оттегляне от Народното събрание на Законопроекта за ратифициране на Истанбулската конвенция. Парламентарната група прецени, че има нужда от още време, за да се запознаят всички коментиращи темата с документа, с меморандума към него. В този документ се казва ясно и категорично, че с конвенцията не се въвежда трети пол, че не се признават еднополовите бракове, че всяка една държава може да я ратифицира с бележки“, това обяви пред БНТ правосъдният министър Цецка Цачева.

Тя посочи, че в идните дни дебатът по Истанбулската конвенция ще продължи.

„Конвенцията е подписана през април 2016 г., ето защо се изненадвам от мненията, че едва сега започвала информираността по темата“, подчерта министърът на правосъдието. Тя посочи, че я изненадва и поведението на левицата, които винаги са били „за“ приемането на конвенцията. „На 1 декември имаше висок форум в Лисабон на ПЕС, приеха резолюция за приемането на конвенцията, колизията се случи в първите дни на януари, когато законопроектът беше внесен в Народното събрание“, обясни правосъдният министър.

По думите й, трябва да стане ясно, че тази конвенция е за противодействие на насилието над жени, на домашното насилие. Цачева призова за по-умерени квалификации и да бъде прочетена конвенцията. „Нека всеки отдели един час време, да остане сам с текстовете и да се запознае със съдържанието й“, каза тя.

Процесът по ратификация върви във всички държави, досега е подписана в 17 държави от ЕС, каза още министърът на правосъдието.