София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Цветанов: Не е изключено в България да има чужденци от ИДИЛ

Структурите на сигурността трябва да се мобилизират, заяви той

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

„Точно сега трябва да бъдат много по-мобилизирани структурите на сигурността. Това, което се изнася и тези периоди, които се маркират, трябва действително да се провери абсолютно всичко какво е правено през всички тези месеци и години”, каза в предаването „Тази събота” Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред във връзка с ареста у нас на терорист, който, според прокуратурата, е заемал високо ниво в йерархията на ИДИЛ. Цветанов допълни, че докладите на Европол сочат, че около 5000 са гражданите на Европейския съюз, които са се присъединили и са се били в боевете за „Ислямска държава”, в Западните Балкани са около 800 човека.

„В такива ситуации не трябва много да се говори. Това, което са свършили като компетентност органите, задържането и самият факт, че на две мерки в съда лицето е задържано с постоянна мярка означава, че има достатъчно годни доказателства, за да се направи необходимото предположение“, заяви Цветан Цветанов. Той допълни, че не трябва да изключваме възможността в България да има и чужденци, които са се присъединили към „Ислямска държава“.

Относно темата за фалшивите профили във Фейсбук, Цветанов посочи, че той самият също има такъв фалшив профил и е информирал Фейсбук. Той допълни, че не знае каква е целта на тези фалшиви профили, но с неговия засега злоупотреби няма.