София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Да си вземеш детето вместо от училище, от Районното

С това заплаши столично учебно заведение закъсняващи родители

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Бележка, на която училищното ръководство предупреждава родителите, че ако закъснеят с прибирането на децата си, има опасност да ги открият в близкото полицейско управление, залепена на врата столично училище, разбуни духовете в социалните мрежи. Стотици граждани споделяха бележката в профилите си, като повечето намираха за нелепо съдържанието й, имаше и много критики по посока на това, че подобен род заплаха е недопустима.
 
Ето какво точно гласи съдържанието за поставената на входа на софийското 39-то СУ „Петър Динеков”:
 
"По решение на педагогическия съвет от 04.12.2018г., децата от занималня, които не са взети до 18:00 часа, ще бъдат отвеждани в 7 РУ на МВР."
 
Пред  "Нова телевизия" заместник-директорът на учебното заведение Светлана Лазова коментира, че решение е взето, тъй като не липсвали случаи на родители, чиито деца не били взимани дори след 19:00 часа, което налагало персоналът да стои и пази учениците след работното си време.
 
Лазова заяви още, че тази на пръв поглед нестандартна практика за решаване на проблема не е нова, а е взаимствана от детски градини, където макар и това да е оповестено, при закъснение на родителите, децата се водели именно в полицията.
 
Мнението на родителите по въпроса точно обратното. Те намират подобен метод за справяне със ситуацията за меко казано "неправилен".
 
От организацията  "Асоциация родители" са категорични и че, ако пък ставало дума за системно закъсняване, то вече можем да говорим за неглижиране и това подходът е да се подаде сигнал Агенция за закрила на детето или до конкретния отдел "Закрила на детето" по местоживеене към Агенцията за социално подпомагане, който е компетентен да започне работа по случая.
 
От училищното ръководство побързаха да успокоят, че на този етап няма дете, отведено в полицията. Бележката пък вече била свалена от вратата. Целта й била само да дисциплинира родителите.