София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ден на Траур в Одеса

В пожар загинаха 9 души

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Със заповед на кмета на Одеса Генадий Труханов 18 август е обявен за ден на траур.
Това съобщиха в пресслужбата на общинския съвет, информира Цензор.Нет.
Както бе отбелязано, държавният флаг на Украйна и знамето на Одеса ще бъдат спуснати върху сградите на изпълнителните органи и комунални услуги на градския съвет на Одеса, институции и организации на града. На спуснатите знамена ще има траурни панделки.
Предприятия, институции, организации на града, независимо от тяхната форма на собственост, се препоръчва да ограничат използването на музика и развлечения, пишат в обръщението си властите.
Припомняме, че в Одеса в нощта срещу 17 август, в хотел Tokyo Star пламна пожар. Първоначално беше съобщено, че в резултат на това са загинали осем души, 10 души бяха ранени. По-късно в пепелта намериха тялото на друг починал. Така броят на жертвите на пожара се повиши до 9. Във връзка с пожара в Одеса са открити наказателни производства. Полицията обмисля три версии за пожар в хотел в Одеса, включително палеж, за да прикрие убийството. Държавната служба за спешни случаи съобщи, че през юли е планирана проверка на хотела, но формата на собственост е променена и представители на Държавната служба не са допуснати да проверяват. Бюрото за държавна сигурност започна наказателно дело за служебна небрежност срещу служители на Държавната служба за извънредни ситуации в района на Одеса.
Президентът Зеленски, коментирайки трагедията, заяви: "Не само преките извършители на пожара ще отговорят. Вадим Черни, собственик на така наречения хотел, ще отговори. Лично аз ще гарантирам, че наказанието е в съответствие със закона и изискванията на справедливостта."