София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Депутат: Електронното управление ще заработи до 4 години

Ще бъде създадена Държавна агенция „Електронно управление“

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Ако се спазват всички срокове и начертаните переспективи в стратегическите документи, до 4 години ще има реално електронно управление в България. Това заяви в интервю за БТА народният представител от партийната група ГЕРБ и член на комисията по транспорта, информационните технологиии и съобщенията в Народното събрание Павел Христов.

В Народното събрание и в комисиите на парламента се обсъжда регулаторната рамка, която трябва да побере целия спектър на електронното управление на държавата и неговите аспекти. Според Христов има воля за за единен подход към електронното управление. По думите му се предвижда да има звено – единна структура. Това ще бъде Държавна агенция "Електронно управление", която ще бъде на подчинение на министър-председателя.

По думите му този процес ще бъде автоматизиран, системите ще бъдат свързани и това също е заложено в законовите промени. След като заработи Държавната агенция "Електронно управление" има шестмесечен срок за одит на всички звена в държавната администрация, добави той. От одита ще стане ясно какви системи имаме, какви ресурси са налични, с какво разполагаме, какво е амортизирано и остаряло и не е годно за ползване, и какво е необходимо да се прави оттук-нататък, добави още Христов.

Новата агенция ще стъпи на базата на Електсонни съобщителни мрежи и информационни системи и на дирекцията "Електронно управление" в транспортното министерство. Тези две звена се вливат в новата държавна агенция и стават основа за нейното функциониране, поясни депутатът.