София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ДИМИТЪР ШИВИКОВ – ОБВИНЕН В ПРИСВОЯВАНЕ НА ИМУЩЕСТВО

ПРОКУРАТУРАТА ВНЕСЕ ОБВИНИТЕЛЕН АКТ СРЕЩУ НЕГО

8 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Софийската военноокръжна прокуратура внесе в Софийския военен съд обвинителен акт срещу бригаден генерал Димитър Шивиков.
Обвинен е, че през 2010 г., когато е командир на българския контингент в Афганистан, е присвоил имущество на стойност 10 225 лв.
Става дума за одеяла, спортни екипи, панталони, якета и походни легла, което е било предназначено за безвъзмездно раздаване на афганистанското население. Повереното на ген. Шивиков имущество е било пренесено в България с военен полет до Пловдив, като в описа към митническата декларация Шивиков удостоверил неверни обстоятелства, че доставката се транспортира по поръчка на българската армия и съдържа само стоки за нейни нужди, смятат от обвинението.
Шивиков ще отговаря и за съставяне на документ с невярно съдържание. Генералът е записал в митничерската декларация, че доставката се транспортира по поръчка на Българската армия и съдържа само стоки за нейни нужди.
Прокуратурата твърди, че той не е имал право да се разпорежда с имуществото, дарено от коалиционните партньори, извън целите, за които е предоставено на българския контингент.