София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Днес е световният ден на динята

Смята се, че плодът произлиза от Южна Африка

5 годиниЛюбопитно 4 Боряна Райчева

Световният ден на динята се чества на 3 август. Празникът е популярен най-вече в САЩ.

Плодът на динята е ягодовиден и има гладка кора и сочна, сладка, обикновено червена вътрешност. Смята се, че произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие.

Оптималният дневен прием на този плод е 2-3 порции и зависи от индивидуалните особености на организма: пол, здравословно състояние, физическа активност, ръст и тегло.

Порция диня от 200 грама, която съдържа 50-60 калории, разхлажда в летните жеги и същевременно задоволява желанието за сладко.

Освен вътрешната част на динята популярна в готварството е и кората й. В страната, която е световен производител на дини - Китай - тя се пържи, вари или маринова. В Русия честно срещана като деликатес е маринована кора от диня.

Семките й, които в Китай продават подобно на слънчогледовите у нас, а в Западна Африка изстискват за масло, тъй като са богати на мазнини и белтъчини.

Всеизвестен факт е, че над 90% от динята всъщност е вода, а по-малко известен е, че предпазващият от инфаркт ликопен е с по-високо съдържание в динята, отколкото в доматите.