Гледай
на живо

Днес е Световният веган ден

Любопитни факти за веганство

Днес е Световният веган ден На 1 ноември всяка година честваме деня на будителите. Малко известно и интересно е, че на този ден ... thumbnail text

На 1 ноември всяка година честваме деня на будителите. Малко известно и интересно е, че на този ден празнуват и веганите. Това се обявява официално през 1994 година по случай празник на председателя на веганската асоциация - Луис Уалис.

Световният веган ден запознава обществото с факти за веганството, които могат да имат положително влияние върху планетата ни. За производството на един килограм говеждо месо в Калифорния се използват 2500 галона вода. Веганското меню може да спести всичките галони! Повече от девет милиарда животни умират всяка година в САЩ, за да произвеждат месо, млечни продукти и яйца. Средното ниво на холестерола на един американски месояден е 210, докато средният холестерол на веган е 133.

Веганството все повече набира популярност като помощник за промяната на гените, превръщайки ги в предотвратяващи болести. Според Обединените нации отглеждането на животни за храна е твърде скъпо и не е природосъобразно. Веганите консумират много по-евтини продукти, отколкото месоядните. Едни от най-известните личности като Брад Пит, Бионсе и Бил Клинтън са вегани.