Гледай
на живо

Два хеликоптера ще търсят Боян Петров

В операцията се включват още трима спасители

Два хеликоптера ще търсят Боян Петров Трети ден продължава издирването на българския алпинист Боян Потров, който изчезна при експедиция в ... thumbnail text

Трети ден продължава издирването на българския алпинист Боян Потров, който изчезна при експедиция в Хималаите в опит да покори връх Шиша Пангма. Той е в неизвестност от 3 май.

Днес в спасителната акция ще бъдат включени два хеликоптера. Вече има разрешение за излитане на машините от летището в Катманду, съобщи за Нова телевизия режисьорът Поли Генчева, която се намира в района. Очакванията са до обяд хеликоптерите да стигнат Лагер 2.

В издирването на Боян днес ще се включи и един от най-опитните катерачи в света - Мингма Шерпа. Той е първият непалец успешно изкачил 14 осемхилядници без повторение, което е рекорд в световната история. Заедно с него Петров ще търсят отново тримата шерпи и тримата тибетски спасители, а към тях се присъединяват още трима китайски спасители.

Министър Екатерина Захариева потвърди пред бТВ,  че китайските власти са готови да пуснат специално оборудвани вертолети от Катманду, а създадената организация е „безпрецедентна“.  Тя обясни, че последно е говорено с „наистина надеждна компания”, която ще изпрати 2 хеликоптера, като вторият ще носи допълнително гориво.