София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Единна позиция от българска страна пред Макрон

Президентът Радев и премиерът със сходни позиции

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Само единен Европейски съюз може да отговори на очакванията на гражданите и на съвременните предизвикателства. Това беше общата позиция на държавния глава Румен Радев и на президента на Френската република Еманюел Макрон след днешната им среща в двореца Евксиноград във Варна.

Президентът на Франция Еманюел Макрон посети България заедно със съпругата си Бриджит. Двамата президенти направиха преглед на двустранните отношения, обсъдиха перспективите за бъдещето на обединена Европа и потвърдиха готовността на България и Франция за още по-тясно сътрудничество в икономиката, отбраната и културата.

Преодоляването на различията между държавите-членки на ЕС е единственото средство за изграждането на силна и обединена Европа, беше позицията на Румен Радев и Еманюел Макрон.

Президентът Макрон потвърди подкрепата на Франция за присъединяването на България към Шенген, както и за това, страната ни да бъде част от дискусиите, посветени на реформирането на Шенген.

По време на срещата бяха подчертани усилията на България и Франция за справяне с миграционните потоци към Европа, като президентът Макрон подчерта необходимостта от реформа на европейската политика за предоставяне на убежище. „Сигурността на европейските граждани започва от сигурността на българските граници“, посочи президентът Радев и призова за подкрепа на внесения от България в Съвета на ЕС и в Европейската комисия Общ оперативен план за действие при рязко увеличаване на миграционния натиск.

В рамките на Българското председателство на ЕС предстои да бъдат определени и критериите за участие на държавите-членки в бъдещите проекти в рамките на Европейския фонд за отбрана.

Запазването на Кохезионната политика като реален фактор за икономически растеж и сближаване на България с по-развитите държави-членки на ЕС, е от ключово значение за страната ни, посочи по време на срещата Румен Радев. Държавният глава призова темата за реформата на европейската директива, която регулира временното командироване на работници в ЕС и т.нар. „социален дъмпинг“ да стане част от големия дебат за изграждането на социална Европа.

Двамата президенти дадоха висока оценка на двустранното икономическо и инвестиционно сътрудничество и изразиха готовност за последващо насърчаване на деловите среди в България и Франция за реализацията на общи проекти.

Сътрудничеството в сферата на образованието и културата между България и Франция и увеличаването на туристическия обмен, също бяха обсъдени по време на срещата на президентите на България и Франция.

Другата важна среща днес беше тази между премиерът Бойко Борисов и френския президент в резиденция „Евксиноград“.

Разговорът между двамата се концентрира върху същите теми. Българският премиер подчерта, че България заслужава да бъде в Шенген и Еврозоната.

По отношение на работниците той заяви, че не трябва да се допуска едни работници да живеят при скотски условия, при по-ниски заплащания. Трябва обаче да се върнем назад, така че по-изостаналите държави от бившия "соцлагер" по-бързо да си повишат доходите, за да не се налага тази миграция. Затова паралелно трябва да вървят разговорите за кохезионната политика, за да се повиши стандартът на живот в нашия регион, включително и в Западните Балкани, подчерта той.

По-рано днес пред двореца „Евксиноград“ се състоя церемонията по посрещането на президента на Френската република, след което Румен Радев и Еманюел Макрон проведоха среща „на четири очи“ и ръководиха пленарните разговори на делегациите на двете държави.

Съпругите на двамата президенти Десислава Радева и Брижит Макрон посетиха двореца в Балчик и разгледаха ботаническата градина на двореца.