Гледай
на живо

ЕК със спешни мерки за Брекзит без сделка

Гарантира правата на младежите по програма „Еразъм+“

Европейската комисия прие окончателен пакет от извънредни мерки в случай на Брекзит без сделка, предаде БНР. С тях ще се гарантира, че при сценарий без споразумение, младежите от ЕС и Обединеното кралство, които участват в програмата „Еразъм+“ към 30 март 2019 г., могат да завършат образованието си, без да го прекъсват.

Органите на държавите членки на Общността ще продължат да вземат предвид осигурителните периоди, заетостта или пребиваването в Обединеното кралство преди оттеглянето му, когато изчисляват обезщетенията за социална сигурност, като например пенсиите. Бенефициентите на финансиране от ЕС от Великобритания ще продължат да получават плащания по настоящите си договори, при условие че Обединеното кралство продължи да изпълнява финансовите си задължения по линия на бюджета на ЕС, които са отделно от финансовото споразумение между Европейския съюз и Обединеното кралство.

Комисията отбелязва, че тези мерки няма да смекчат цялостното въздействие от сценарий без споразумение. Днешните предложения са временни, имат ограничен обхват и ще бъдат приети едностранно от ЕС.

По-рано първият министър на Шотландия Никола Стърджън обяви, че не изключва провеждането на втори референдум за независимост, ако се стигне до излизане на Обединеното кралство от ЕС без споразумение. Снощи парламентът в Лондон гласува за отхвърляне на варианта "Брекзит без сделка".