София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Експерт по лъжата дешифрира поведението на Путин и Зеленски

Зеленски – нервен, Путин – без стрес

4 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Експертът по лъжи (профайлер) Иля Анищенко анализира поведението на Зеленски и Путин посредством изражението и жестовете на лицето им по време на преговорите на "Нормандската четворка" и на заключителната пресконференция на 9 декември в Париж.
През юни анализирах видеообръщението на Володимир Зеленски към Путин. Тогава забелязах, че държавният глава на Украйна не може да скрие негативността си ”, казва Иля Анищенко. - По време на настоящата пресконференция забелязах подобни гримаси по лицето на Зеленски.
В началото на срещата на „Нормандската четворка“ президентът на Украйна беше забележимо нервен, но се опита да се успокои - например той често облизваше устни.
Когато Путин взе думата, на лицето на Зеленски се появи враждебна гримаса. В същото време се забелязва, че президентът на Украйна също се страхува от Путин - той е стресиран, когато е до него.
Зеленски е ядосан, че не може да прокара своите въпроси, поради което има съответните реакции към Путин.
Като цяло, по време на цялата пресконференция на Norman Four наблюдаваме цяла гама от стресови емоции от страна на президента на Украйна. Три пъти пиеше вода, постоянно разклащаше крака си, сменяше поза, тупна ръка ...
Интересен момент: Путин се обърна към Зеленски по име и отчество: Владимир Александрович А Зеленски го нарече „президент на Руската федерация“. С този апел той се опита по всякакъв начин да се дистанцира от Путин, но го направи чрез страх.
- Единствената тема, с която беше доволен, беше въпросът за размяната на затворници. В този момент той се успокои забележимо. Той беше наистина щастлив, че освободените украинци ще могат да прекарат Нова година у дома.
Що се отнася до прекратяването на огъня в Донбас - емоциите на Зеленски показват, че той е в загуба, не знае как да реши проблема.
Зеленски всъщност не беше доволен от резултатите на срещата на върха. Е, колосалното ниво на собствения му стрес го разстрои.
Зеленски беше седнал срещу Владимир Путин на масата "Норманска четворка" - президентът на Украйна първо се опита да заеме неговото място.
Президентът на Украйна се опита да се усмихне. В началото на срещата той дори използва жеста на Чърчил, значещ победа, планирайки да остане с вдигната глава. Но щом седна на масата, жестовете предадоха настроението му. Той веднага скри ръцете си, зае позата на детето, което беше обвинено в нещо.
- Какви други интересни жестове забелязахте във Владимир Зеленски?
- Видях молитвен жест в него, когато започна да говори Ангела Меркел. Зеленски се надява, че президентът на Германия не може да повлияе на Путин по въпроси, които го вълнуват. Веднага след като започна да говори, президентът на Украйна веднага сгъна ръце в замъка, изпрати й словесно послание, като, помогнете, моля. Например, забелязах такъв жест, когато стана дума за контрол в граничната зона.
- Как можете да оцените невербалните сигнали на Путин?
- Не забелязах силен стрес в изражението на лицето му, той е уверен в позицията си. Реакцията му е интересна, когато Зеленски казва, че Крим е украинска територия. В този момент Путин се усмихваше, той беше скептичен към думите, на лицето му се плъзна усмивка.
Единственият път, когато Путин изпитваше гняв, беше, когато започнаха да говорят за решението на WADA. Тази тема предизвика президента много повече емоции, отколкото преговорите със Зеленски.
Зеленски излъга, когато обобщи срещата и каза, че разговорът се оказал положителен. В този момент той поклати глава - видяхме жест на отказ. Това означаваше, че Зеленски казва едно, но всъщност мисли по съвсем различен начин.