Гледай
на живо
Vox Populi

Експрезидентът на Киргизстан вече е в ареста

МВР публикува видеото с бойния му арсенал

Бившият президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев вече се намира в ареста към Националния комитет за сигурност (НКС).

Редакцията на „Радио Свободна Европа“ в бившата съветска република публикува кадрите от задържането на експрезидента. Той цели два дни се е отбранявал в родното си село край Бишкек.   

При задържането в резиденцията му е открит внушителен арсенал от огнестрелно оръжие – винтовки със снайпер, пистолети и автомати „Калашников“.

Според спецслужбите, дворецът на експрезидента представлява „бункер“ и „крепост“, а охраната му е стреляла по полицаи и командоси с бойни куршуми.

Тъй като със щурма не успя да се справи отрядът на специалните служби, в четвъртък тях смениха баретите на МВР. 80 души бяха ранени, а зам.-началникът на спецотряда „Алфа“ към НКС е загинал.

Алмазбек Атамбаев се е предал доброволно в четвъртък, но вече не е със статут на свидетел по делата за корупция за стотици милиони евро и злоупотреба с власт.

Бившият лидер на Киргизстан вече е обвиняем за погазване на Конституцията и държавен метеж, обяви президенът Сооронбай Жеенбеков, който някога е бил дясната ръка на Алмазбек Атамбаев и негов кандидат за висшия държавен пост.

В четвъртък вечерта масовия митинг в подкрепа на Алмазбек Атамбаев в Бишкек милицията успя да разпръсне сравнително бързо.