Гледай
на живо

"Екзакта": Под 3% разлика между ГЕРБ и БСП

Желаещите да ползват преференция- два пъти повече от нежелаещите

"Екзакта": Под 3% разлика между ГЕРБ и БСП По-малко от три процента щеше да е разликата между ГЕРБ и БСП, ако европейските избори се провеждаха... thumbnail text
По-малко от три процента щеше да е разликата между ГЕРБ и БСП, ако европейските избори се провеждаха днес. Това показват данните от проучване на социологическа агенция данните от проучване на „Екзакта”. 
 
Ако битката за влизане в Европейския парламент се състоеше сега, партията на премиера Борисов щеше да събере  22.2% подкрепа, а тази на Корнелия Нинова 19.4%. Трети се нареждат ДПС с 6.9%, следвани от „Обединените патриоти” с 6.4%. Петата политическа сила, която в момента е представена в Народното събрание "Воля" събира едва 1% доверие. Точно толкова подкрепа би събрала и АБВ, създадена от бившия президент Първанов.
 
За сметка на това, социолозите отбелязват положително развитие в десния сектор, като според тези резултати Демократична България би получила  2,5%, а  СДС – 1,3 на сто от гласовете на избирателите. Сметката показва обаче, че шансовете на десницата са по-големи, ако двете партии са обединят за предстоящите избори.
 
По друга много актуална напоследък тема -преференцията, изследването сочи, че 28% от сънародниците ни  смятат да гласуват преференциално на за даден кандидат от листата на идващия през май вот. Други 15% няма да ес възползват от тази възможност. Това показва, че твърдо решилите да дадат гласа си  желаещите да отбележат преференция са два пъти повече от нежелаещите.