София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Елена Поптодорова: Тръмп влезе в защитна фаза

Според бившия ни посланик в САЩ импийчмънтът няма да успее

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Според бившия посланик на САЩ в България Елена Поптодорова, в коментар пред bTV, американският президент Доналд Тръмп е влязал в защина фаза. Поптодорова допълни, че в момента ситуацията в САЩ може да се обобщи като лов на вещици.
 
Бившият наш дипломат беше категорична, че към момента искането за импийчмънт сещу Тръмп няма изгледи да доведе до свалянето му от власт, освен, ако не настъпило пълно преобръщане в поведението на мнозинството републикански сенатори. 
 
Тя обясни, че системата предвижда гласуване в комисията по правни въпроси в Камарата на представителите, като се изисква обикновено мнозинство. по думите и това е постижимо гласуване, което вероятно ще доведе до приемане на предложението. После обаче въпросът преминавал за окончателно решаване в Сената, който играел ролята на съдебно жури, обясни още Поптодоворава. Там главният прокурор щял да приеме качеството на съдия.