София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕНП избира кандидата си за председател на ЕК

Има съмнение да изключи Орбан от редиците си

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Европейската десница се събра в Хелзинки, за да избере водещ кандидат за мястото на Жан Клод-Юнкер след европейските избори догодина. Претендентите за поста в Европейската народна партия са двама - германецът Манфред Вебер, който е лидер на ЕНП в Европарламента и бившият премиер на Финландия Александър Стуб.

Вече стана ясно, че делегатите на ГЕРБ ще подкрепят Вебер. От страна на европейските социалисти водещият кандидат е заместник-председателят на Еврокомисията Франс Тимерманс. За конгреса на ЕНП във финландската столица пристигна и министър председателят Бойко Борисов, който тази сутрин ще се срещне с финландския си колега Юха Сипила.

В дебата, в който участваха, двамата претенденти за поста избегнаха темата за членството на Орбан в ЕНП, но подчертаха, че има ясни правила, за чието нарушаване се полагат санкции.

Европейската народна партия отправи предупреждение към унгарския премиер Виктор Орбан, че може да обмисли да изключи неговата партия ФИДЕС от редиците си. Причината е притеснения за действията ѝ относно върховенството на закона и запазването на демократичните свободи.

На годишния си конгрес в Хелзинки дясноцентристката ЕНП прие специална резолюция, с която иска от Унгария да зачита ценностите и свободите, на които се основава ЕС и заявява, че те са изложени на сериозна заплаха. В резолюцията не се споменава изрично Будапеща, но представители на ЕНП, в чийто състав влиза и Християндемократическият съюз на германската канцлерка Ангела Меркел, заявиха че тя има за цел да изпрати послание към Орбан и ФИДЕС.