София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ердоган с ново предупреждение за бежанци към Европа

Той съобщи, че днес изпраща делегация в Москва

4 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Президентът на Турция Реджеп Ердоган призова европейските държави да спрат избиването на цивилни в северозападна Сирия и предупреди, че нова бежанска вълна оттам ще се отрази и на европейците.

„Повече от 80 000 от нашите братя от Идлиб са тръгнали към нашите граници, бягайки от бомбите. Ако насилието над хората в Идлиб не спре, това число ще нарасне още повече. В такъв случай Турция няма да носи такъв товар сама. Негативният ефект от натиска, на който ще бъдем подложени, ще бъде почувстван от всички европейски страни, и особено от Гърция. Неизбежно ще е условията отпреди споразумението от 18 март да се повторят“, каза турският президент, визирайки споразумението с Евросъюза за овладяване на бежанската криза от 2016 година.

Офанзивата на сирийската армия срещу бунтовниците в Идлиб започна преди седмица, поддържана от руска авиация. Десетки цивилни загинаха.

Ердоган съобщи, че днес изпраща делегация в Москва, за да договори мерки за стабилизиране на ситуацията.