София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ердоган сравни НАТО с терористи

„Анкара няма териториални претенции към други страни"

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Турция няма териториални претенции към други страни и не се намесва във вътрешните им работи. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, изказвайки се на третия международен форум TRT World Forum 2019 в Истанбул.

„Някои сили могат да преследват собствените си интереси в Сирия, Ирак, Афганистан, Либия, Африка и на Балканите. Действията на Турция в чужбина се основават на исторически връзки и братски връзки. Това не може да бъде разбрано от онези, които "ценят капка масло повече от капка разлята кръв", заяви държавният глава.

Президентът Ердоган призова за реформа на международни организации, главно на ООН.

„Турция не прави разлика между терористите и тези, които се застъпват за несправедливост и насилие. Всеки, който вярва в свободата на изразяване на волята и религията, никога няма да размени убежденията си за долари “, каза Ердоган, подчертавайки, че е неприемливо да възприемаме дипломацията от гледна точка на натиск върху слабите.

Според него с началото на операция "Източник на мира" западните страни, по-специално НАТО и ЕС, са на страната на терористите срещу Турция. „Какво става с уверенията за готовност за борба с тероризма? Откога тези страни започнаха да действат заедно с терористи? ”, каза президентът.