Гледай
на живо

Еропейска проверка на всички български банки

Започнали са преговори за присъединяване към Банковия съюз

Еропейска проверка на всички български банки Европейската централна банка започва проверки на всички банки у нас.   Целта е да се разбе... thumbnail text
Европейската централна банка започва проверки на всички банки у нас.  
Целта е да се разбере дали те отчитат и класифицират коректно кредитите си. Ако се окаже, че някоя институция има повече лоши вземания, отколкото официално декларира, или че те не са добре обезпечени, БНБ може да разпореди съответната банка да вдигне капитала си.
 
ЕЦБ вече води преговори и с Българската народна банка за присъединяването на България към банковия съюз и чакалнята пред еврозоната, за да стигнат обаче те до финалната права, трябва да се мине през проверката.
 
Планът предвижда стрес тестове и оценката на активите, които ще обхванат цялата ни финансова система.
 
Досега само веднъж банковата система у нас е била   подложена на такъв мащабен преглед на активите и стрес тестове – през 2016 г., като целта беше да се върне доверието в системата след фалита на КТБ. 
 
Припомняме, че присъединяването към Банковия съюз е един от шестте ангажимента, които страната ни  пое пред европейските институции на 29 юни 2018 г. като условие да бъде допусната в "чакалнята" на еврозоната – ERMII. София получи обещание от Брюксел влизането в ERMII и Банковия съюз да стане в един и същи ден.