София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕС ГЛАСУВА МЕРКИ ЗА СПРАВЯНЕ С ТРАФИКА НА ХОРА

ГОТВЯТ СЕ ВОЕННИ КОРАБИ СРЕЩУ КОНТРАБАНДИСТИТЕ В СРЕДИЗЕМНО МОРЕ

9 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

    ЕС започва морска операция за предотвратяване на нелегалното преминаване през Средиземно море, заяви първият дипломат на ЕС Федерика Могерини. Мисията ще представлява разполагане на бойни кораби и самолети с цел надзор на европейските армии по крайбрежието на Либия, тъй като оттам най-често отплават лодките на трафикантите.
    Истинската мисия ще започне през юни, защото за реализирането й е нужно разрешение на ООН. Външните министри от ЕС трябва да гласуват решението днес след среща с военните министри на 28-те страни от съюза. Франция, Великобритания, Германия, Италия и Испания вече са заявили, че ще изпратят кораби за охрана в Средиземно море. Полша и Словения пък ще отговарят за въздушното наблюдение чрез самолети или хеликоптери. Въпреки тези мерки, не се планира военна операция на територията на Либия, подчерта Могерини.
    ЕС е поискал одобрението на ООН за операциите, за да избегне евентуални критики за нарушаване на международното право. Очаква се и Русия да подкрепи споразумението, ако в него не се споменава конкретно разрушаването на кораби на трафиканти.
    Според Могерини, която миналата седмица присъства на Съвета за сигурност на ООН, няма голяма политическа опозиция срещу плана на ЕС, който изисква правната подкрепа за военни операции в либийските води.
    По данни на ООН най-малко 60 000 души са се опитали да преминат Средиземно море, тръгвайки от Либия. Над 1800 имигранти са загинали през 2015 г., което е с 20 пъти повече хора спрямо 2014 г. Ежегодно стотици хиляди хора, предимно от страни като Сирия, Нигерия и Сомалия, в стремежа си  да избягат от размириците, губят живота си, защото пътуват в ужасни условия.