София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕС готви наказание за Италия заради разточителство

Конфронтацията на ЕС с италианските власти започна в края на 2018 г.

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Властите на Европейския съюз се готвят да приложат дисциплинарни мерки в Италия за неспособността на държавния бюджет да се приведе в съответствие с европейските стандарти, пише Bloomberg.
В своя доклад Европейската комисия отбелязва, че Рим не е постигнал значителен напредък в намаляването на публичния дълг. Според правилата на ЕС той не може да надвишава 60% от БВП. Понастоящем индексът на Италия е равен на 132,2% от БВП.
Европейската комисия смята, че настоящата ситуация оправдава приемането на дисциплинарни мерки, тъй като политиката на сегашното италианско правителство носи риск от намаляване на готовността на страната за евентуална нестабилност на финансовия пазар.
Конфронтацията на ЕС с италианските власти започна в края на 2018 г., когато парламентът прие бюджет с дефицит от 2,4% от БВП (в сравнение с 0,8%, одобрен от предишното правителство). На премиера Джузепе Конте са необходими високи разходи, за да изпълни мащабни изборни обещания, включително намаляване на пенсионната възраст.
По-рано вицепремиерът и министър на вътрешните работи Матео Салвини пое инициативата да замени сегашната прогресивна данъчна скала с фиксирана ставка от 15%. Предполага се, че това ще увеличи събирането на данъци и ще увеличи бюджетните приходи.