София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕС подготвя отлагането на Брекзит

Новият срок е до 31 януари

пропускане
4 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

ЕС се готви да предостави на Обединеното кралство възможност за отлагане на напускането на Общността до 31 януари 2020 г. с възможност да се случи и на 30 ноември или 31 декември, ако страните ратифицират сделката за Brexit.

„Ако страните по това споразумение приключат съответните процедури за ратифициране и уведомят депозитаря за приключването на тези процедури през ноември 2019 г., декември 2019 г. или януари 2020 г., споразумението за оттегляне ще влезе в сила съответно [в тези условия],“ пише в документа.

Текстът на проекта на споразумението с ЕС е изпратен предварително на представители на всички 27 държави и с голяма степен на вероятност ще бъде приет след съгласието на Париж , отбелязва изданието.

Обединеното кралство трябваше да напусне ЕС на 29 март 2019 г., тоест две години след като представи писмено известие за оттегляне от общността. Въпреки това членовете на Камарата на общините на британския парламент три пъти отхвърлиха проектоспоразумението за условията на Brexit, постигнато от Брюксел и правителството, водено от премиера Тереза Мей. В резултат на това ЕС се съгласи да отложи Brexit първо за април или май, след това за 31 октомври, а Мей беше принудена да подаде оставка, тъй като не успя да излезе от задънената улица. Борис Джонсън, който я замени, настоява страната да напусне ЕС на 31 октомври със или без сделка, но поради закон, приет от парламента, беше принуден на 19 октомври да изпрати искане до Европейския съвет за ново отлагане на Brexit - до 31 януари 2020 г.