София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕС се готви да преговаря с Албания и Северна Македония

Една година след подписването на Преспанското споразумение

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Европейският съюз трябва да започне преговори за присъединяване към общността на Албания и Северна Македония в близко бъдеще. Това становище бе изразено от Върховния представител на ЕС за външните работи и политиката на сигурността Федерика Могерини на среща на външните министри на държавите-членки на ЕС.

"Днес се навършва точно една година след подписването на Преспанското споразумение [за промяна на името на Македония в Северна Македония, което разреши конфликта с Гърция]. Това споразумение демонстрира силата на политическото ръководство и смелостта на политиците. Надявам се, че страните от ЕС ще вземат под внимание този пример, особено в контекста на дискусията. В следващите дни, въпросът за започване на преговори с Албания и Северна Македония за присъединяване, който, считам, трябва да започне възможно най-скоро, "каза Могерини.

В момента страните от Балканите и Турция са кандидати за влизане в Европейския съюз, други страни дори не се разглеждат теоретично. В същото време преговорите за присъединяване с Турция започнаха през 2005 г., сега този процес е в замръзнало състояние - формално заради потискането му от Гърция и Кипър, а всъщност поради фундаменталното несъгласие на водещите държави от ЕС, главно Франция и Германия, тази страна да бъде разглеждана като бъдещ член на Европейския съюз.