Гледай
на живо

Ева Майдел: Терористичното съдържание онлайн ще бъде сваляно до един час

Според нея всички трябва да работят заедно в борбата срещу тероризма

Ева Майдел: Терористичното съдържание онлайн ще бъде сваляно до един час Българският евродепутат Ева Майдел направи коментар по повод гласуваната позиция на Европарламента п... thumbnail text

Българският евродепутат Ева Майдел направи коментар по повод гласуваната позиция на Европарламента по регламент за премахването на терористично съдържание в интернет. Тя каза, че новите правила целят да ускорят премахването на терористичното съдържание онлайн. Тя спомена още, че в рамките на един час платформите трябва да реагират и прекъснат достъпа до видеа, форуми или изображения, които потикват към тероризъм. Ева Майдел е докладчик за групата на ЕНП по становището на Комисията по вътрешен пазар във връзка с регламента.

„Мащабът на терористичната пропаганда онлайн е изключително голям. Над 1200 материала са били публикувани всеки месец от Ислямска държава, което е накарало над 50 хиляди души, сред които и 5 хиляди европейци да напуснат дома си и да се присъединят към редиците им.“, добави още българският евродепутат.

В позицията на Парламента се пояснява, че компаниите няма да бъдат задължавани генерално да филтрират всяко потребителско съдържание, но ще трябва да създадат механизми за засичане на пропагандните материали, например, чрез модератори. Компетентни органи на държавите членки, ще могат да изпращат заповеди за премахване на терористични видеа, текстове, изображения и да сътрудничат с компаниите. Ева Мендел направи още пояснение, че борбата срещу тероризма е обща и бизнесът, институциите и гражданите, трябва да работят заедно.

Предстои новият мандат на Европейския парламент да пристъпи към тристранни преговори и да постигне окончателен закон.