София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ФБР задържа мъж, планирал терористичен акт в Сан Франциско на Коледа

По думите на задържания, Рождество Христово е „идеалният ден за нападение“

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

ФБР задържа мъж, възнамерявал да извърши нападение в Сан Франциско Коледа, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС, цитирани от бТВ. Арестуваният е американски гражданин, служил в морската пехота на САЩ и подкрепящ "Ислямска държава". В дома на задържания Евърът Арън Джеймсън, федералните са намерили писмо за мъченичество и няколко огнестрелни оръжия в дома. Самият той признал, че искал да извърши терористичен акт в популярен туристически район в Сан Франциско. Джеймсън подчертал, че Рождество Христово е "идеалният ден за извършване на нападението" и че "не се нуждае от план за бягство, защото е готов да умре".

Повдигнато му е обвинение за опит за оказване на материална подкрепа на чуждестранна терористична организация. Ако бъде признат за виновен, може да получи присъда до 20 години затвор.