София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

"Фестивал на розовия домат"

Български шеф-готвачи приготвяха авторски ястия

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

За трета поредна година, в София се проведе фестивал на розовия домат. Освен розови домати, на събитието се предлагаха и други български продукти като смилянски боб, реселешки лук и някои традиционни български сирена.

Български шеф-готвачи приготвяха авторски ястия, като главна роля в тях отново има доматът. Част от тях бяха: шеф Андре Токев, шеф Георги Бойковски, както и адмиралът на моретата и кухнята - шеф Юри Велев.

Фермерският пазар по време на Фестивала представи най-добрите производители на розови домати. На мястото беше и най-големия юнашки тиган, в който се приготвя традиционна домашна лютеница.

Работилницата на организация „Нулев отпадък“, пък даде възможност на всеки да се включи в правенето на домашна паста за зъби и да се научи как да превърне стари тениски в торби за пазаруване.

Инициативата беше част от "Urban fest", който е подкрепен от Столична обшина