София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Фестивалът „Наследство“ – споделени традиции и общ език между етносите

Децата участници показаха талантите си

8 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

За втора поред година се проведе фестивалът „Наследство“ в София, който дава възможност на деца от различни етноси да споделят традиции, да покажат талантите си, да общуват по между си и да се приемат едни други.
Второто издание на фестивала е посветено на Международното десетилетие на сближаването на културите 2013-2022г. и 70 годиниот създаването на ЮНЕСКО. Проявата се провежда седмица преди 21 май – Световният ден на културното многообразие за диалог и развитие .
В сградата на Националния политехнически музей, където се състоя събитието, беше подготвена изложба на традиционни костюми от Армения, Палестина, Сирия, Ирак, Тунис и България. Изложба на предмети на традиционното народно творчество също беше част от програмата.
Фестивалът беше открит от д-р Екатерина Цекова – директор на Националния политехнически музей, която поздрави участниците и пожела успех, нови проекти и нови срещи на партньорите в събитието.
Първото изпълнение след откриването на фестивала беше на български народни песни, изпълнени от Божидара Велчева от читалище „Надка Караджова“, студентка на народната певица Светла Караджова. След това зрителите се радваха на арменски танци, изпълнени от децата от арменското неделно училище „ХайЛер“към Общоарменски благотворителен съюз “Парекордзаган”/AGBU-София/. Традиционен ромски танц представиха и деца от Ромска общност, кв. „Факултета“ - местната религиозна община. Деца на мигранти от Сирия изпълниха песни и стихове на родния си език.
Програмата продължи с арт работилница за всички малки участници. Темата за малките творци беше „Любим герой от приказка“, „Пролетни обичаи у нас“, „Да изработим нещо красиво за спомен“. Част от красивите си творения децата подариха на музея. Малко по-късно беше представена и кулинарна изложба и дегустация на храни, свързани с празниците и пролетта, дело на представители на различни етноси у нас, а също така на мигранти, избрали България за своя нов живот.
Подготвена беше и дискусия на тема „Културното многообразие в служба на бъдещето“, кинопрожекции и концерт.
С участието си в този фестивал младите хора развиват чувствителност към нематериалното културно наследство, придобиват умения за изработване на празнични артефакти, разширяват знанията си за различните пролетни празници и обичаи сред различните етнически общности. Този Фестивал на пролетта е подтик за промяна в нагласите на всеки участник или посетител към различното и общото в празнуването на пролетта и новото начало, повод за сближаване, приемане и взаимно уважение към различните етноси, живеещи от векове в България.
Фестивалът се организира от гражданско сдружение „Глобално творчество“ и се реализира с участието на Район „Възраждане“ – Столична община, Общоарменски благотворителен съюз “Парекордзаган”/AGBU-София/, Ансамбъл за арменски танци „Наири“, Ромска общност, кв. „Факултета“ - местната религиозна община, Народно читалище „Д-р Петър Берон“,София, Народно читалище „Аура“- София, район „Възраждане“, Народно читалище „Надка Караджова“, Сдружение „Мулти култи колектив, София, Сдружение „Съвет на жените бежанки в България, Фондация „Артист“, София; Ателие „Маргарита“ и др.
Събитието се съфинансира от Министерството на културата и от Сдружение „Мулти култи колектив“ чрез благотворителния ултра маратон ”1000 km Balkan Charity Challenge”.