София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Георги Харизанов: България може да изчезне от газовата карта

Ако страната ни не довърши връзката между газоразпределителнта станция Странджа до турската граница

пропускане
5 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Решението на Русия да преустанови доставките на газ от 1-ви януари 2020 г. през България, Украйна и Румъния е съвсем очаквано.

Ако България не довърши започнатото изграждане на 11 километровата връзка от газоразпределителнта станция Странджа до турската граница, страната ни ще изчезне от газовата карта. Това заяви в студиото на предаването "Делници", политическият анализатор Георги Харизанов. 

"Това, че имаме договор с Газпром до 2030г.  е хубаво. Но през Украйна транзит няма да има. Русия и Украйна са във война, това не бива да се забравя. В резултат на това дойде и писмото от "Газпром", че транзит през Украйна няма да има. Ние да стоим и да си мислим, че защото имаме договор някакъв транзита през Украйна ще продължи е позиция, която граничи с малоумието. Когато в един момент доставките на газ бъдат спрени какво ще бъде обяснението от страна на държавата към българската лека и тежка индустрия?"

Спирането на транзита по Трансбалканския маршрут ще донесе на България загуби от 110 млн. долара годишно, прогнозират експерти.

От друга страна инвестицията от 2 милярда за "Турски поток" ще позволи на страната ни да се превърне в търговец и транзитьор на газ, но за да обезпечим доставките си на практика няма нужда от такова вложение няма. 

"Единствената връзка, която българската държава трябва да построи, за да започнем да получаваме газ до газоразпределителен център "Провадия" от Турция са едни 11 км. от компресорна станция Странджа до Турската граница. Ние това изграждаме в момента. Въпросната милярдна инвестиция се налага, ако ние искаме да бъдем търговец и транзитьор на газ към Европа и това е вече изграждането на трасето от Провадие до сръбската граница близо 400 км."

Плановете са, чрез изграждането на проекта „Турски поток“ да се осъществават доставки на газ за Европа през Турция, България, Сърбия и Унгария. 

Цялото интервю с анализатора Георги Харизанов може да гледате тук.