София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Германия подкрепя удължаване санкциите срещу Русия

Меркел изрази загриженост за ситуацията Азовско море

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Германия ще подкрепи разширяването на санкциите срещу Русия на предстоящата среща на върха на ЕС, това каза германският канцлер Ангела Меркел по време на реч в Бундестага, предаде РИА Новости.

Тя изрази загриженост за действията на Русия и добави, че Германия не "приема за действителни твърдения за конфликта в Азовско море".

По-рано специалният представител на Държавния департамент на САЩ Кърт Волкер заяви, че европейските страни и Вашингтон трябва да обмислят налагането на допълнителни санкции срещу Русия след инцидента с украински кораби в Черно море.

На свой ред, постоянният представител на Русия в Европейския съюз Владимир Чижов отбеляза, че Съединените щати са използвали този инцидент за увеличаване на натиска върху Москва от Европейския съюз, но не са успели.

Припомняме, че на 25 ноември корабите на украинския флот нарушиха държавната граница на Русия, като пренебрегнаха исканията на руските гранични служители. В резултат на това бяха арестувани 24 украински моряка.

Киев смята, че това е акт на агресия и е обяви военно положение в някои региони на Украйна.

Москва нарече инцидента провокация от Порошенко преди изборите.

Европейският съюз обвърза въпроса с удължаването на санкциите срещу Русия за прилагането на споразуменията от Минск. На всеки шест месеца ЕС изслушва доклад от Франция и Германия, преди да вземе политическо решение да удължи санкциите за още шест месеца.

В началото на юли икономическите ограничения срещу Русия се удължиха до 31 януари 2019 г.