София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Гешев засегнал БХК с Вазов и Йовков

Организацията с въпроси и мнение към кандидата за Главен прокурор

5 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Нова любопитна щриха в отношенията между кандидата за нов Главен прокурор Иван Гешев и Български хелзинкски комитет. В изпратеното до медиите и публикувано на страницата на ВСС становище на неправителствената организация, представителите на БХК коментират изпратен подарък от Гешев към тях през юли 2019-та година.
 
Заместник-главният прокурор върнал като отговор на изпратения от комитета доклад за състоянието на правата на човека две книги  - “Под игото” от Иван Вазов и сборник с разкази от Йордан Йовков. В двете имало избрани моменти.  
 
В първия български роман, Гешев поставил акцент върху главата “Батареята на Зли дол”, в която борещите за свобода българи се изправят срещу чужда имперска сила с едно единствено черешово топче. 
 
Във втората книга, подчертана бил разказът за циганката Божура, започващ с описание, на това, как майката на главната героиня се възползва от състраданието на хората към дъщеря й, за да печели от търговията си.
 
Според български хелзинкски комитет, макар да няма изписано с думи послание към тях от страна на Иван Гешев, което да може да се тълкува като пряка заплаха, тези подчертавания показвали отношение към организациите, защитаващи правата на човека.
 
“Тези послания ние намираме не само за извадени извън контекста на творбите, от които са част, поради което са и неправилни като интерпретации, но и за съвпадащи с дав от най-честите наративи, оклеветяващи  активистите за правата на човека в България и ромите: че активистите за правата на човека са “вредни чужди агенти”, антитетични на родолюбието и националната идентичност, както и че ромите са пресметливи, манипулативни и нечестни хора.”, пишат още в становището си от БХК.