Гледай
на живо
Vox Populi

Хиляди протестират във Венеция

Искат оставката на кмета Луиджи Бруняро

Хиляди жители на Венеция излязоха по улиците на ренесансовия град, за да изразят възмущението си от честите наводнения и гигантските круизни кораби, които влизат в града, съобщават световните агенции. Въпреки проливния дъжд, между 2000 и 3000 души отговориха на призива на екологични групи и организации, противопоставящи се на големите плавателни съдове.

По мнение на критиците, вълните, които круизните кораби правят, създават ерозия в основите на града-лагуна. Протестиращите скандираха "Венеция се съпротивлява" и отправиха призиви за оставката на градоначалника Луиджи Бруняро.

Демонстрантите призоваха и за завършването на мащабния проект MOSE. Инфраструктурният проект на стойност милиарди долари се строи от 2003 г. за защита на града от наводнения, но е белязан със скандали заради превишаване на разходите, корупция и закъснения.

Протестът беше свикан дни след безпрецедентното наводнение в началото на този месец, което опустоши града, потопи домове, магазини и културни богатства. Венеция е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и е дом на около 50 000 души, докато около 36 милиона души го посещават всяка година.