Гледай
на живо

Хората по света очакват икономически трудна година

Къде в класацията е България?

По света очакват икономически по-трудна година, показва световното изследване „Край на годината“ на „Галъп интернешънъл“.

Изследването сочи, че 28% от населението е оптимистично настроено за икономическото развитие през 2018, но икономическият песимизъм е 30%.

За втора поредна година европейските граждани сериозно се притесняват за просперитета си през следващата година (-16 нетен резултат).

Най-големи песимисти пък са в Италия, Гърция. Турция е много близо до тях - с нетна стойност. Нигерия, следвана от Виетнам, са от другата страна най-оптимистично настроени за следващата година.

Ясни мнозинства в Индия и Източна Азия очакват дори по-успешна година от сегашната, базирана на впечатляващото представяне на тези региони през 2017 г., докато Западна Азия е доста притеснена.
Индонезия води по оптимизъм тази година, а Южна Азия е най-оптимистичният регион в света.

Европа е в противоположна посока с нетен резултат 0 в страните извън ЕС и само +5 в ЕС.
18% у нас очакват 2018-а да бъде година на икономически подем, а 26% - на икономически трудности. Най-голям, очаквано, остава делът на тези, които не очакват промени – 38%.

По-общите очаквания на българите за започващата 2018 г. пък са с дялове 25% оптимисти, 22% песимисти, 35% неутрални и 19% затрудняващи са да отговорят.