София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ИД ОТВЛЕЧЕ 15 УКРАИНСКИ МЕДИЦИ

ЛЕКАРИ И МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ БЯХА ВЗЕТИ ОТ БОЛНИЦА В ЛИБИЯ

9 годиниКрими 3 Боряна Райчева

15 украински лекари и медицински сестри са били отвлечени от държавна болница в Сирт, Либия от бойци на групировката „Ислямска държава“. Те са били държани за заложници няколко часа, след което са били пуснати от джихадистите.
Около 20 коли са евакуирали персонала на болницата в Сирт. Две медицински сестри от Сърбия коментираха, че са видели бойци на екстремистката групировка да излизат от града.
Въпреки военните действия в държавата там продължават да работят над 1200 украинци.
Четирите филипински медицински сестри, за които беше съобщено по-рано, че са били отвлечени от същата болница, не са похитени и са на сигурно място, съобщи говорител на филипинското министерство на външните работи, цитиран от Асошиейтед прес.
От два дни в града се водят боеве между джихадисти и бойци, лоялни на либийското правителство. Десетки семейства напуснаха Сирт вчера в опит да се спасят от сраженията. В района се водят битки за пристанищните терминали за износ на петрол от декември месец.
Все още няма информация за състоянието и безопасността на филипинските работници, които бяха отвлечени по-рано от петролното находище в Либия.