София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Има злоупотреби с лекарства, призна Ананиев

Ще бъдат закривани държавни болници в лошо състояние

6 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

В страната ни има злоупотреба с лекарства. „Убеден съм, че ще бъдат разкрити доста нерегламентирани практики, които ще покажат нарастването на разходите за лекарства", каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред БНТ и обеща "в близките часове и дни" информация за паралелния износ, която ще потвърди това. „Предварителен и текущ контрол в здравната каса ще замени досегашния принцип на последващ контрол по документи, каза министърът, който в продължение на години оглавяваше надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса.”, коментира министърът.

На въпрос защо се налага мораториум за нови болници и за новите лекарства Кирил Ананиев отговори, че това е временна мярка, която изисква стабилизиране на бюджета НЗОК. Ананиев напомни, че преразходът за лекарства през тази година е около 100 млн. лв. Увери, че мораториумът е временна мярка, която ще стабилизира касата, проблемът с дефицитите ще бъде решен, а през 2019 г. стабилната финансова устойчивост ще се надгражда. “Българските граждани ще бъдат лекувани с модерни лекарства и през 2018 г.”, увери здравният министър.

Ананиев обеща пълен финансов анализ на всички държавни болници - неразпределени разходи, просрочените - около 160 млн. лева. „Влизаме във всяка болница - отделение по отделение, дейност по дейност се анализира. Държавни болници, които са в лошо финансово състояние, ще бъдат закривани, ако в региона, в който се намират, има друго лечебно заведение, което да поеме техния капацитет“, обясни още министърът.

Той посочи, че с приетия Бюджет 2018 г. парите на Касата за здравеопазване са 4,712 млрд. лева. 407 млн. лева са допълнителните разходи в НЗОК - за детско и майчино здравеопазване, профилактика, подобряване качеството на медицинските, стоматологични услуги. В бюджета са осигурени и 20 млн. лева за ваксините на децата. В бюджета на министерството ръстът за тази година е 8 млн. лева.

До края на годината ще има покупка на линейки, каза здравният министър. Проектът за спешната помощ е пряко свързан с преструктуриране на болничната помощ и лечебните заведения. Увеличение на заплатите се предвижда в четири основни структури - Регионалните здравни инспекции, Домовете за медико-социални грижи, в психиатричните болници се очаква с 15% увеличение на заплатите и в кръвните центрове.