София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Юристи: Няма процедура за връщане на Полфрийман в затвора

Това заявиха адвокатите Димитър Марковски и Емануил Йорданов

4 годиниПравосъдие 14 Боряна Райчева

Най-добрата възможност за промяна е институтът за съкратеното производство изобщо да не се прилага при изключително тежки престъпления и доколкото виждам, има обединени около тази идея. Това заяви в bTV адвокат Димитър Марковски.

Често в практиката се налага прилагането на съкратеното производство, но когато за убийство на двама или трима души се получава присъда от 22-23 г., на близките на пострадалите това се вижда съвсем малко, заяви и колегата му, бившият вътрешен министър Емануил Йорданов. Според него повдигането на въпроса сега няма връзка с предстоящите избори, а е следствие на натрупването на няколко тежки престъпления. Търпението на хората се е изчерпало.

Бързите промени, за да се отговори на недоволството на обществото, наистина не са най-доброто решение, коментира адвокат Марковски.

„В името на истината институтът на съкратеното производство отдавна трябваше да бъде изначално коригиран“, заяви адвокатът.

По негови думи българският съд работи ефективно и не е редно да се правят внушения за бавно правосъдие.

И двамата юристи са на мнение, че не съществува процедура за връщането на Полфрийман обратно в затвора след предсрочното му освобождаване.