София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Иван Кръстев: С включването на Иво Христов в листата на БСП спират разговорите за нова партия

ГЕРБ е правно защитена, но политически уязвима

5 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

Пред Би Ти Ви политологът Иван Кръстев направи анализ какво означава промяната в листата на БСП за евроизборите и ролята на "Апартаментгейт" за ГЕРБ. 

За него включването на Иво Христов в листата на левицата за евровота "спира разговорите за създаване на нова партия" - президентска, тъй като Христов е началник на кабинета на държавния глава Румен Радев. 

Кръстев вижда няколко причини за радост от гласуването на БСП на пленума, като най-важната според него е интегрираността на БСП в ЕС, което се дължало на много дълбоко вкорененото членство на България в ЕС.

"България е по-свързана с ЕС, отколкото с Варшавския договор някога", формулира политологът, като уточни, че в листата на левицата за евроизборите фигурира и един евроскептик като Велизар Енчев.

"Винаги е хубаво, когато има повече от една гледна точка, това е положително явление", оцени гласуването на БСП на новата евролиста Кръстев.   

Запитан за "Апартаментгейт", Иван Кръстев предупреди, че не е специалист по апартаментни проблеми, пък и за този скандал прекалено много е било изговорено в последно време. 

Той обаче изясни какви според него ще бъдат последиците от скандала с "имотите на властта" за властта в България и най-вече - за управляващшата партия ГЕРБ. 

"Позицията на ГЕРБ, каза Кръстев, е правно защитима, но политически уязвима", но с допълнението, че всеп ка "политиците започват да проглеждат". 

Това по негово мнение давало шанс за отказ от като ли "вечната" позиция: "Ама и другите правят така", защото, "когато си във властта, от теб се очаква съвсем друго поведение". 

Според Иван Кръстев българите са се уморили от тази ситуация и даде пример със скандала от 2009-а във Великобританя, когато техни евродепутати са били изобличени, че са използвали евросредства "за ремонт на жилищата си или "да си купят телевизори", и това предизвикало повсеместното отхвърляне на тези практики и на техните носители от гражданите на страната. 

"Апараментгейт", прогнозира политологът, ще предизвика "елемент на лавината", което, от една страна, е политически вредно за ГЕРб, но от друга, когато се случва по време на избори, се вписва в създадената обстановка на "поляризация и противопоставяне" на различните политически лагери.