Гледай
на живо

Иванчева и Петрова съдят България

Екип от адвокати е подал жалби в Страсбург

Иванчева и Петрова съдят България Отстранената кметица на столичния квартал „Младост“ Десислава Иванчева и нейната заместн... thumbnail text

Отстранената кметица на столичния квартал „Младост“ Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова съдят държавата в Страсбург. Международен екип от адвокати е внесъл две жалби в Европейския съд по правата на човека. От кантората на адвокат Ирен Савова съобщиха, че жалбите са с огромен обем и в тях са засегнати няколко текста, по които са допуснати нарушения на човешките права.

Двете жени се жалват заради зрелищния им арест в центъра на София, дългия период на престой в ареста и унизителното отношение по време на цялото разследване.

В жалбите са посочени  и условията в килиите на двете подсъдими, както и четирите месеца необоснован арест на базата на решенията на Специализирания съд за мерките за неотклонение от есента до днес. 

До седмица се очаква и Апелативният специализиран съд да се произнесе по мярката им за неотклонение. Делото вече е в съда, но назначено заседание все още няма. Адвокатите поясниха, че настояват за открито съдебно заседание.  Двете бяха освободени на 22 декември след осем месеца в следствения арест.