Гледай
на живо

Изборите в Холандия: Разочарование за националистите

Панчугов: Крайно националистическите идеи имат почва и у нас

Тенденцията за печелене на доверие сред избирателите с патриотични и националистически пропагандни идеи намалява, според политилога Христо Панчугов. В студиото на „С други думи“ той заяви, че този резултат от изборите е успокоение за Европа, защото вълната на „Brexit“ е прекъсната с победата на консерваторите на Марк Рюте.

„Истинското голямо притеснение беше, дали вълната, която започна „Brexit“ свързана с евроскептицизма на евроскептичните партии успяват някак да убедят обществото в необходимостта да се гледа на Европа по един нов начин, няма да получат властта. Холандия каза – Не.“

Според Панчугов „Народната партия за свобода и демокрация“ ще сформира правителство, а партията на националиста Герт Вилдерс ще бъде изолирана, а възможностите й за влияние върху холандската политика ще бъдат сведени до минимум.
„Тези националистически формации могат да бъдат изключително опасни, не случайно това облекчение, което се видя от европейските лидери, беше толкова екзалтирано. Веднага поздравления от Юнкер и Ангела Меркел“.

Политологът предупреди, че крайно националистическите идеи имат почва и у нас. Според него липсата на истински сблъсък между двете големи партии е голям проблем, защото ако те отказват да говорят за проблемите, предпазвайки се от намаляване на техния рейтинг, освобождават място на антиевропейски сформирования да печелят обществено доверие.