София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Използва ли Путин психиатрията в политиката?

Русия прилагала репресивни методи от 19-ти век

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Разследване показа, че новата руска власт прилага старите методи на КГБ – използване на психиатрията за политически цели, съобщи "Радио ЕС. Европейская станция". Медията пише, че подобна практика се наблюдава в царска Русия още в края на 19-и век, злоупотребите с психиатрията за постигане на политически цели стават систематични в СССР в периода на XX век, а през 60-те години на миналия век психиатрията е един от основните инструменти репресии в страната.

Тя започва да се използва като метод за отстраняване от общественото полезрение на политически опоненти или дисиденти – най-общо на хора, открито изразяващи мнения, противоречащи на официално заявените норми. Обявяването на неудобните лица за невменяеми позволява на властта да ги изолира в психиатрични клиники, без при това да привличат вниманието на световната общественост, което би станало например чрез повдигане на обвинение срещу дисиденти.

Много от хората, лекувани принудително в психиатрични клиники в СССР, са били съвършено здрави по всички норми за медицина и психиатрия. Но не и по стандарта на СССР. Там биват утвърдени критерии за психичното здраве и синтезирана нова диагноза: „вялоразвиваща се шизофрения“.

Опитът от близките няколко години обаче подсказва, че Русия ще продължи да опитва да прилага полузабравените методи на „наказателна психиатрия“ при всяка възможност, когато желае да скрие от общественото внимание определен неблагоприличен политически казус. Както и че тази практика може бъде парирана само от неподдаващи се на конюнктурен натиск руски специалисти-психиатри, както и от вниманието на международната общественост към всеки подобен опит.