София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Израел започна разрушаване на палестински домове

ООН осъди действията на Еврейската държава

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Израелските власти са започнали да разрушават палестински домове в източен Йерусалим, съобщава Ройтерс.

Става въпрос за 10 сгради, разположени по протежение на бариерата, разделяща Западния бряг. Съдебните спорове за техния статут се разгръщат през последните няколко години - и в резултат на това израелските власти обявиха къщите за незаконно построени.

Булдозери и друго оборудване влязоха в село Сур Бахер на края на града, придружени от стотици полицаи и войници на Израел. Според служители на ООН, след разрушаването на първата постройка, 17 палестинци са загубили домовете си.

Собствениците на жилища са възмутени - те са получили разрешение да строят от Палестинската национална власт. Еврейската държава смята, че съществуването на тези сгради е заплаха за сигурността, тъй като са твърде близо до защитната бариера. Това дава основание да се страхуват за собствеността на всеки, който живее близо до 703-километровата граница.

Действията на Израел бяха осъдени от международната общност - ООН поиска да спре разрушаването на палестинските домове на територията, която повечето страни смятат за окупирана.